Esküvői etikett

jún 10, 2019

Esküvői etikett Esküvőszervező Sepsiszentgyörgy

KIKET ILLIK MEGHÍVNI AZ ESKÜVŐNKRE? 

 • első ízben a szűk családi kör az, akiket minden esetben illik meghívni;
 • következnek a legjobb barátok;
 • távolabbi családtagok,rokonok;
 • ismerősök és kollégák.

Ha már minden fontos személyt felírtunk, akkor látni fogjuk, hogy pl. egy 150 fős helyszín esetében 120 helyet foglalnak el ők, a maradék 30 hely még kiadó. Ekkor kezdhetünk gondolkodni, hogy kik azok a személyek, akiket még szívesen látnánk az esküvőnkön.

Fontos, hogy csakis olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akiket szeretünk és ők is viszont szeretnek.

 

MEGHÍVTAK EGY ESKÜVŐRE. MIKOR JELEZZEK VISSZA?

Amint megkaptad a meghívót nézd meg a naptáradat, hogy ráérsz-e és ne várj sokat a válasszal (függetlenül, hogy az igen vagy nem), hiszen fontos tudni, hogy hány emberre rendeljék meg a szolgáltatásokat. A létszám nem csak a vacsora miatt fontos, hanem a dekoráció, a grafikai anyagok, a bútorok, szállás, vagy a torta szempontjából is lényeges. 
Legkésőbb a megadott határidőig mindenképp szólj vissza, ne kelljen hívogatni a válaszért.

Hogyha az utolsó pillanatban derül ki, hogy ígéreted ellenére mégsem tudsz ott lenni, akkor is jelezd, ne ott vegyék észre, hogy nem jelentél meg. Egyébként ha kaptál meghívót, de nem tudsz elmenni, illendő egy képeslapot küldeni a párnak és sok boldogságot kívánni.

 

MIKOR ÉRKEZZÜNK AZ ESKÜVŐRE?
A meghívóban írt időpont előtt fél órával érdemes megérkezni, inkább várjunk ott kicsit, minthogy elkéssünk. Ez egyébként is remek lehetőség, hogy megismerkedjünk, beszélgessünk a többi vendéggel. Hogyha bármilyen előre nem látott esemény közbejönne (dugó, baleset, stb.) és nem érsz oda időben, várd meg a ceremónia végét és utána csatlakozz a programhoz. 
Nyomós indok nélkül szintén illetlenség a ceremóniát kihagyva, csak a vacsorára érkezni!

FIGYELEMBE KELL VENNI A VENDÉGEK KÜLÖNLEGES ÉTKEZÉSI SZOKÁSAIT?

Teljes mértékben figyelembe kell venni. Vannak olyan személyek, akik:
 érzékenyek bizonyos összetevőkre (pl. glutén-, laktóz, stb.) 
 esetleg vegetáriánus, vegán életmódot folytatnak 
 valamilyen betegség végett diétás étrendet követnek. 
Fontos időben megtudakolni és a menü választásakor figyelembe venni.

 

 

 

DRESS CODE
Amint megkapjuk az esküvői meghívót, azonnal adódik a kérdés, hogy: Mit (ne) vegyünk fel?
Ma már sok esetben az esküvői meghívóban a helyszín és az időpont mellett szerepel a dresscode is. 
Ha nem szerepel a meghívóban, akkor elsődleges kiinduló pont lehet a helyszín és az évszak, ugyanis nem ugyan olyan ruhában jelenünk meg egy kastélyban, sátras-, tóparti- vagy tengerparti esküvőn.

 

A 10 legfontosabb etikett szabály

 • fehérszínű ruha viselése illetlenség, a fehér ezen a napon a menyasszonyt illeti;
 • kerüljük a feketét, nem temetés (színes kiegészítőkkel viselhetünk fekete ruhát);
 • a piros szín is kerülendő, ugyanis a piros a hagyományok szerint a menyecskeruha színe;
 • ne viseljünk olyan ruhát, ami túl szűk, túl rövid, túl sokat mutat, mélyen dekoltált;
 • ne öltözzük túl a menyasszonyt;
 • ne nézzünk ki rendezetlenül vagy gyűrötten;
 • nyári esküvőkön használjunk vidám színes ruhákat (semmiképp NE neon vagy erős színeket);
 • hölgyeknek templomba nem illendő belépni fedetlen vállakkal (egy sál, kendő vagy zakó legyen nálunk);
 • farmer, sportos öltözet viselése tilos esküvőkön;
 • a férfiaknak a rövidnadrág egyértelműen tiltólistás.

A kiválasztott viselet a pár és az esemény felé tanúsított tisztelet jele, ezért az öltözékünk mindig alkalomhoz illő legyen.
Bármilyen ruhaviselet mellett is döntünk, csakis az a legfontosabb, hogy megtiszteljük a párt vidám jelenlétünkkel és érezzük jól magunkat.

 

BEVONULÁS A SZERTARTÁSRA

 • elsőként a vendégek foglalnak helyet – a templomi padokat elölről hátrafele megtöltve;
 • őket követik a nagyszülők, szülők, testvérek – ők az első sorokban foglalnak helyet, a megfelelő oldalon (a menyasszony hozzátartozói a templomi padsorok bal oldalán ülnek, míg a vőlegény rokonai a jobb oldalon);
 • a násznagyok/tanuk érkeznek – célszerű a székeket egy kicsit oldalt helyezni, nem pedig rögtön a pár háta mögé ültetni;
 • a vőlegényt édesanyja vagy valamelyik közeli hölgy rokona kíséri az oltárhoz/Úr asztalához – a vőlegénynek az oltár/Úr asztala előtt jobb oldalra kell álnia;
 • a koszorúslányok vonuláskor hagyjanak maguk között pár méter távolságot;
 • utolsóként a menyasszony vonul be, édesapja vagy valamelyik közeli férfi rokona kíséretében – a vőlegény bal oldalán áll a menyasszony. Lassú vonulás legyen, mindvégig mosolyogj…éld meg a pillanatot. Természetesen nem illik megvárakoztatni a már oltár/Úr asztala előtt toporgó vőlegényt.

Miért a jobb oldalra áll a fiú és bal oldalra a lány?
Mivel bevonuláskor még nem házastársak, de a szertarás végén, amikor a meghívottak fele fordulnak, akkor már a feleség a férje jobb oldalán áll.

 

 

ILLIK, A SZERTARTÁS ALATT TELEFONNAL/SAJÁT FÉNYKÉPEZŐGÉPPEL KÉPEKET KÉSZÍTENI A PÁRRÓL?

Általában érdemes előre tisztázni ezeket a „szabályokat”. 
A pár sokszor megkéri a vendégeket, hogy a nagy napjukon ne nagyon fotózzanak, ugyanis a profi fotós által készített képeket ők is megkapják. Mobiltelefonos kép miatt kár elrontani egy hivatásos, hozzáértő fotós képét. Fényképezőgéppel, telefonnal a kezükben vagy az arcuk előtt pedig lehetetlen jó felvételt készíteni a vendégseregről is.

Illetlen pl. a templomi bevonulás alkalmával kiállni a padsorból és az ifjú párt fotózni, helyünkről felállva ki- vagy éppen belógni a képbe, mászkálni a szertartás közben egy fotó erejéig, erőszakosan ragaszkodni olyan csoportképekhez, aminek éppen nincs ott a helye és ideje.

Hogyan tudasd a vendégekkel, hogy nem szeretnéd, ha fotóznának:

 • a meghívó átadásakor mondjátok el, hogy az esküvőtökre hivatásos fotográfust fogadtatok fel, akinek egész napos feladata az események megörökítése;
 • írjátok rá kedvesen vagy viccesen a meghívótokra;
 • szertartások helyszínén, a vacsora ültetési rendje mellett helyezzetek el egy kedves kis táblácskát;
 • hívjátok fel a vendégeitek figyelmét arra, hogy mit szeretnétek. A ceremóniamester is szívesen segít ebben a kérdésben is.

 

ILLIK A PÁRRÓL ÉS AZ ESKÜVŐRŐL FOTÓKAT MEGOSZTANI A VILÁGHÁLÓN?

Ez egy igazán kényes kérdés, hisz több szakember dolgozik aznap a pár tökéletes kinézetén, és ha egy olyan amatőr kép kerül fel róluk az internetre, amin ők nem néznek ki előnyösen, az nem szerencsés. Instagram vagy Facebook story, még akkor is ha időszakos ugyanannyira illetlen mint egy személyes post.
Nyugodtan megoszthatunk azonban egy közös képet a párunkkal vagy a kislányunkról, aki koszorúslány volt. A dekorációról, helyszínről is lehet kitenni szép fotókat, sőt, ha megjelöljük őket a képeken, az jó a szolgáltatónak is.
Lényeg, hogy a párt ne hozzuk kellemetlen helyzetbe olyan képekkel, amit nem biztos, hogy maguktól szívesen megosztanának azokkal, akik nem voltak ott az esküvőn (pl. evés közben, stb.)
Azoknak a pároknak, akik kifejezetten szeretnék megosztani a nagyvilággal a nagy napon történteket, érdemes saját hashtaget kreálniuk, és megkérni a vendégeket, hogy a feltöltött képek alatt mindenképp használják ezt a taget. (pl. #lauraesandras#norilorinagynapja). Így aki erre a hashtagre rákattint, egy csokorban láthatja a vendégek által készített fotókat.

 

Esküvői etikett Esküvőszervező Sepsiszentgyörgy

Legutóbbi cikkek

Kövess Facebook-on